20:37
Оптимізація шкіл

ОПТИМІЗАЦІЇ НЕ УНИКНУТИ



 

25 березня у світлиці ратуші відбулася прес-конференція секретаря Дрогобицької міської ради, в.о. міського голови Тараса Метика з найбільш актуальних проблем життєдіяльності міста.

Щоби журналісти, за потреби, могли отримати вичерпні відповіді на запитання, на допомогу Тарас Михайлович запросив керуючого справами виконкому Володимира Годяка, а також керівників: управління фінансів – Оксану Савран, економіки – Романа Копана, освіти – Петра Сушка, культури – Олега Яводчака, начальника КП «Дрогобичводоканал» Романа Шагалу, депутата Михайла Лужецького.

Під час прес-конференції обговорювали три головні питання. Спершу мова йшла проситуацію з водопостачанням, яка залишається невизначеною. Наразі так і не вдалося досягти компромісу між керівництвом КП «Дрогобичводоканал» та ТзОВ «Трускавецький водоканал», тож заборгованість трускавчан за спожиту воду у 8 млн грн. зберігається. Відповідно, «Дрогобичводоканал» не може в повному обсязі сплачувати за спожиту електроенергію. Як наслідок, у понеділок, 23 березня, ПАТ «Львівобленерго» без попередження припинило електропостачання водозабору у Гірне. Це пори те, що між підприємствами погоджено графік розтермінування боргу, який на 23.03.15р. становив 1 млн 474 тис грн. У понеділок КП «Дрогобичводоканал» перерахував кошти у розмірі 472,5 тис. грн., що навіть перевищує суму, зазначену у графіку.

Знеструмлення водозабору у Гірному позбавило водопостачання мешканців Дрогобича, Стебника, Трускавця та 13 сіл району, спричинивши соціальну напругу серед населення. Міська влада Дрогобича розіслала телефонограми у всі можливі інстанції. Відбулися переговори з керівництвом ПАТ «Львівобленерго». Завдяки спільним зусиллям Романа Шагали і Тараса Метика вдалося домовитися з керівництвом ПАТ «Львівобленерго» щодо увімкнення електропостачання водозабору під чітке зобов’язання сплати боргу. На ранок 25 березня мешканці знову отримали воду.

- Найгірше, що споживачі Дрогобича сплачують за послуги водопостачання і водовідведення в обсязі понад 95% (окрім окремих боржників). А змушені страждати через те, що ТзОВ «Трускавецький водоканал» не визнає встановлених Національною комісією тарифів і сплачує за послуги частково, - наголосив Т.Метик.

Тарас Михайлович додав, що для розв’язання проблеми на 27 березня заплановане спільне засідання виконкомів Дрогобицької і Трускавецької міських рад, а в Києві того ж дня розміри тарифів ще раз розгляне Національна комісія. На понеділок запланована нарада за участю керівництва ЛОДА.

Ще одне питання, котре нині на вустах, – оптимізація бюджетної сфери міста. На галузі освіти та охорони здоров’я виділяють субвенції з Держбюджету, які розраховуються як певна сума коштів на одного учня та на одне ліжкомісце для мешканця Дрогобича і Стебника. Кількість освітніх та медичних закладів, які треба утримувати, у столиці до уваги не береться, як і те, що у нас лікуються ще й мешканці інших територій. Система відшкодування коштів за пролікованих хворих фактично не працює, частково кошти переказує лише бюджет Дрогобицького району.

Щоб перекрити брак коштів в освіті й медицині, їх планують додати з міського бюджету, в якому теж проблеми з наповненням. Очевидно, таким чином держава спонукає місцеві органи влади скорочувати видатки, тобто приймати непопулярні рішення.

Отож, у медичній галузі планують вдатися до вимушеного скорочення ліжкового фонду та частини допоміжного персоналу. Лікарні №3 (онкодиспансер) та №5 (шкірвендиспансер) планують перевести на базу Стебницької міської лікарні у вигляді її відділень.

Є ще й інший варіант: надати цим диспансерам статус комунальних підприємств. За словами Т.Метика, статистика свідчить, що в цих установах за останні два роки лише 42% пацієнтів були дрогобичанами. Саме з цього розрахунку їх профінансують з міського бюджету, решту доведеться заробляти самим колективам та укладати угоди з бюджетами інших міст і районів.

Не по-господарськи витрачати значні кошти і на утримання напівпорожніх шкіл, тим більше, що тарифи на енергоносії зростатимуть. Для прикладу, у ЗОШ №8 навчається 152 дітей з міста і району, а треба опалювати приміщення, розраховане на 395 учнів. Схожа ситуація у низці інших навчальних закладів. Із розрахунку передбачених державою коштів на одного учня можуть функціонувати й забезпечувати себе ЗОШ №№ 1, 2, 4, 9, 10, 11, 14, 15, 16, 17. Натомість ЗОШ №№ 3, 5, 6, 7, 8, 13, 18 функціонують за рахунок недовикористання фінансового ресурсу вищезазначеними установами.

Отож, очевидно, доведеться повернутися до проекту об’єднання ЗОШ №3 та №15, №8 та №16, №11 та №18. Вільні приміщення, відповідно до Закону, не продаватимуть, можлива здача в оренду. Наразі вивчається питання працевлаштування вивільнених працівників.

Окрім того, відділ освіти планує перевести 41 групу в дитсадках із 10,5 на 9-годинний режим роботи, а в школах відкривати перші, п’яті та десяті класи лише за умови наповнюваності понад двадцять учнів.

Низку заходів для зменшення видатків напрацював і відділ культури. Мова йде про збільшення батьківської плати за навчання у школах естетичного виховання, відшкодування районним бюджетом коштів за навчання сільських дітей, економію на фонді оплати праці, здачу в оренду вільних приміщень.

Варто наголосити, що усі ці проекти міська рада розглядатиме у квітні-травні, оскільки очікується прийняття законів, які врегулюють питання реформування в освіті й медицині, внесуть зміни до адміністративно-територіального устрою держави.

Третім питанням прес-конференції була зміна тарифу на перевезення пасажирів.Третього березня виконком встановив тариф на перевезення пасажирів у розмірі 3 грн., при тому обумовивши, що при знижені вартості пального тариф переглянуть у бік зменшення. Відповідно, 19 березня виконком знизив ціну проїзду до 2,5 грн. Однак перевізники наголошують, що на ціну пасажирських перевезень впливає чимало інших факторів. Тож попередили, що на малорентабельних маршрутах №№1, 3, 5, 7, 8, 9, 12 здійснюватимуть перевезення за обмеженими графіками.

За словами Тараса Метика, до ратуші надходять скарги від пасажирів цих маршрутів. Люди кажуть, що готові платити по 3 грн. за проїзд, головне аби автобуси курсували регулярно.

На завершення прес-конференції секретар ради та запрошені керівники відділів і КП «Дрогобичводоканал» відповіли на запитання журналістів. А всіх дрогобичан закликали взяти участь у загальноміській толоці 4 квітня, аби наше рідне місто стало чистішим.

Ярослав ГРИЦИК

Фото автора

***

Запитання від ЗОРІ

- Ми почули про теоретичну частину реформи в медицині й освіті. А чи існує на папері відповідний проект її реалізації?

У відповідь начальник відділу освіти виконавчих органів Дрогобицької міської ради Петро Сушко, посилаючись на відсутність затвердженого нового Закону «Про освіту», заявив, що наразі заходи щодо оптимізації шкільної інфраструктури перебувають у площині дискусії.

P.S. Кожному керівникові потрібно у своїй роботі задіяти конкретику, і донести до загалу інформацію, щоби реформи і реорганізація навчальних і медичних установ не викликала агресію до влади.

Володимир ТУРМИС

 


Создан 27 мар 2015
Переглядів: 616 | Додав: Ірчик | Теги: http://hal_zoria.io.ua/s1193095/opt
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]